Erdei iskolai csapatépítő program

Erdei iskolai programunk mellé csapatépítő foglalkozásokat is tudunk kínálni, megkönnyítve ezzel a pedagógusok dolgát, ám őket is bevonva.

A csapatépítő foglalkozásokat vezeti: Bakai Gyöngyi - pedagógus, logoterápiai tanácsadó és személyiségfejlesztő szakember, és Kovács Gergely élménypedagógiai szakember.

 

Erdei iskola Nemesvitán a Malom Házában

Élmény- és ismeretszerzés, környezettudatosságra való nevelés kortól, nemtől függetlenül. Egészen más környezetismereti órán tanulni könyvekből az erdőről, mezőről, a vidékről vagy az állatok viselkedéséről, mint testközelből megtapasztalni azt. A gyerekek számára, a sokszor unalmas vagy érthetetlen tananyagból az erdei iskolában válhat kézzelfogható valóság és tudás. Jó levegő, sok mozgás, játékos tanulás. A csoport csapattá szerveződik, barátságok szövődnek, tanár és diák közelebb kerül egymáshoz.

Tanerdő
Nemesvita község külterületén, községtől Nyugatra helyezkedik el, egy  19,94 ha nagyságú terület.
A terület magántulajdonban van, és  a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik.

Növényzet
A sziklákon, szurdokokban nagylevelű hárs, néhány kislevelű hárs, virágos kőris, bükk, gyertyán, molyhos tölgy, olasz tölgy, hegyi juhar, igen ritkán korai juhar, a kevésbé tagolt lejtőkön cser, kocsánytalan tölgy, hegyi juhar, mezei juhar, barkóca- és lisztes berkenye, ill. berkenye-kisfajok,( a Gáyer-berkenye [Sorbus Gayeriana] egyetlen ismert lelőhelye !) házi berkenye, virágos kőris, a hegylábnál ezekhez társul még a hegyi és a mezei szil,érdeslevelű szil.
Jelentős, és terjed a kivadult dióállomány, ritka a szelídgesztenye-újulat. A kőbánya törmelékhányóján van egy szépen fejlődő, kb. 40 éves kocsányos tölgy is.
A cserjeszintben mogyoró, som, vörösgyűrű som, ükörke lonc, kökény, szeder-fajok, rózsa-fajok (pl. erdei rózsa, kisvirágú rózsa), galagonya-fajok, molyhos tölgy, varjútövis benge, cserjés koronafürt, fürtös és buglyos zanót, seprűzanót, sárgaakác, beárnyékolt, pusztuló állományban boróka, cserszömörce, a hegylábnál fekete bodza, ostormén bangita, fagyal. Ritka a kányabangita.

Állatvilág

A falu közelsége ellenére meglepően gazdag, amit talán a viszonylag szennyezetlen környezettel magyarázhatunk. Ízeltlábúak (pl. havasi- és gyászcincér, kis és nagy fehérsávos lepke) és csigák tekintetében is érdemes lenne a terület kutatása.
A kétéltűek közül erdei béka, levelibéka, barna varangy található. Valószínűleg kipusztult a zöld varangy.A természetes vizektől való nagy távolság ellenére, telelő pettyes gőte előfordul!
A hüllőket az erdei sikló, a rézsikló és a törékeny gyík képviseli. Ritka a zöld gyík és a fürge gyík.
A madárfajok nagy száma (főleg énekesek) mellett külön kiemelésre méltó a harkályok nagy faj- és egyedszáma, a valószínűleg itt fészkelő hollópár és egerészölyv-pár. ( Harkályok a Malom Házának területén is élnek :) )
Ritka fészkelő a keresztcsőrű (valószínűleg), és a búbos cinege. A fácán igen gyakori.
Az emlősök közül nagy fajgazdagsággal képviselik magukat az egerek, cickányok, pelék. Aránylag sok denevér is látható. Nyest, nyuszt, menyét, hermelin, valamint a mókus sötétbarna vagy feketés színváltozata viszonylag gyakori. Néha megjelenik a borz, sok a róka, és a szarvas, az őz, a vaddisznó, de esetenként muflonok is láthatók.
A jókedvű, játékos tanulást és pozitív közös, és saját élményt nyújtó erdei iskola program lebonyolításához,  a MalomHáz kellemes szobáival, hatalmas minden igényt kielégítő konyhájával, 3 hektáros területével, igény szerinti programszervezéssel, és az étkezések biztosításával  járul hozzá.
Lépjünk egy lépéssel  közelebb a természethez!
Kérdés, foglalás és ajánlatkérés esetén lépjen kapcsolatba velünk!
06-70-605-33-06 vagy www. malomhaza@gmail.com.